Decemberben ismét elindította a tavaly már hatalmas siker aratott, használt sütőolaj gyűjtő kampányát a MOL. Ennek köszönhetően, aki elviszi a kijelölt kutak egyikére a használt étolajat, ajándékba egy újrahasznosított műanyagból készült gyűjtőedényt kap, amelyben kényelmesen tudja tárolni és a kutakhoz szállítani azt.    

A MOL tavaly májusban kezdte a programot, amelynek keretében országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését.

Az első hetekben több mint 9 tonna használt sütőolaj gyűlt össze és több mint hétezer gyűjtőflakon fogyott el a MOL-kutaknál. A nagy érdeklődés miatt tavaly ősszel 150-re bővítették az átvevőhelyek számát, jelenleg pedig már 168 kúton lehet leadni a sütéshez használt zsiradékot.

A program kezdete óta eltelt mintegy másfél  évben csaknem 120 tonna használt sütőolajat vittek a MOL-kutakra a környezettudatos háztartásokból. Tavaly 30 ezer flakon talált gazdára, az idén további 15 ezer várja a benzinkutakon azokat, akik használt étolajat adnak le.  

A töltőállomásokról a Biofilter Kft. gyűjti össze a használt sütőolajat, majd tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bio üzemanyagot állítanak elő belőle, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba. A MOL közleménye szerint Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.  

A lakosság által használt olajnak csak kis része jut el a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez káros, a csővezetékek falára lerakódva ugyanis a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Még veszélyesebb, ha élővizekbe jut, mert a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.



süti beállítások módosítása