Az ipari és mezőgazdasági, állattenyésztési szakemberek egyetértenek abban, hogy a magyar mezőgazdaságban új munkahelyeket teremtő bioetanol gyártás társtermékei valódi megoldást jelenthetnek a takarmányimport csökkentésében.

A Magyar Bioetanol Szövetség konferenciáján a bioetanol iparág vezető képviselői emellett a bioetanol adókedvezményének fenntartására és növelése mellett érveltek, annak érdekében, hogy a hazai gyártású zöld üzemanyagra támaszkodva csökkenthető legyen hazánk kőolajimport függősége.

Héjj Demeter, az MBSZ elnöke szerint közös platformon állnak az állattenyésztőkkel, hiszen az etanolgyártás társtermékei jól felhasználhatóak lennének az állattenyésztésben. Véleménye szerint a kukoricatermesztés önmagában nem munkaerő-igényes, de az állattenyésztés és az etanol-ipar hozzáadott értéket jelent, és kölcsönös előnyök alapján szimbiózisban működhetne a kettő.

A Bioetanol Szövetség szerint nemzetgazdasági érdek a jól működő hazai bioetanol ipar kialakítása és további fejlesztése, hiszen a bioetanol gyártás akár több tízezer munkahelyet is fenntarthatna, amelyek java részét kis- és középvállalkozások biztosítanák.

Az elmúlt néhány év során a hazai mezőgazdaság számára kiemelten fontos tényezővé vált az etanolipar, hiszen a hazánkban működő két etanol üzem - a Hungrana Kft szabadegyházi üzeme, valamint a Pannonia Ethanol Zrt dunaföldvári gyára - biztos felvevőpiacot kínál a mezőgazdasági termelőknek.

Az Európai Unió elkötelezte magát a bioetanol mint zöld üzemanyag mellett, szerte az Unióban találhatunk példát a bioetanol alapú közlekedés támogatására. Hazánk minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy a bioetanol üzemanyag segítségével jelentősen csökkentse súlyos kőolajimport függőségét.

süti beállítások módosítása