A baranyaiak szerint: Ország kincse aranya, legszebb megye Baranya. Úgy tűnik a megyében aranyat még nem, de a megújuló energia hasznosságát már megtalálták. Biomassza energiaközpontot építtetett 2,3 milliárd forintból a falemezeket gyártó Kronospan-Mofa Hungary Kft., a létesítményt november közepén adták át az osztrák vállalat mohácsi telephelyén.
    
A cég a mintegy 452 millió forint hazai és európai uniós támogatást élvező, nyolc hónapon át tartó beruházás révén olyan korszerű energiagazdálkodásra tért át, amely lehetővé teszi, hogy a működéséhez szükséges hőenergiát földgáz helyett nagyrészt a helyben keletkező melléktermékek hasznosításával állítsa elő.
    
A 30 megawatt teljesítményű energiaközpont gazdaságosabbá teszi a termelést, az eddigiek megtartása mellett 6 új munkahely létrehozásához járul hozzá, a környezetbarát technológia pedig elősegíti, hogy Magyarország teljesíthesse a kiotói egyezményben vállalt kötelezettségeit.

Ugyanazon a napon megkezdődött a pécsi erőmű új biomassza-tüzelésű kazánjának tesztelése. A berendezésbe már begyújtottak és hamarosan gőzt is termelnek vele. Rámutattak: mindez fontos állomása a Pannonpower Holding Zrt. 24 milliárd forintos biomassza-beruházásának, melynek eredményeként várhatóan év végétől, jövő év elejétől egy új, szalma- és kukoricaszár-tüzelésű blokkot állíthatnak a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés szolgálatába.
    
A Pannonpower Holding Zrt. tavaly ősszel közölte, hogy új biomassza blokkot helyez üzembe a pécsi hőerőműben. A jelenlegi 50 megawatt teljesítményű fatüzelésű mellett épülő 35 megawattos blokk a maga nemében a legnagyobb berendezés lesz Magyarországon, Pécs pedig az ország első olyan városa, ahol a távfűtéshez szükséges hőenergiát szinte kizárólag biomasszából állítják elő. A blokk évente 200 gigawattóra villamos energiát is termel, ez mintegy 100 ezer ember áramszükségletét fedezi.
    
Szakemberek számításai szerint az építkezés nemzetgazdasági szinten egyszeri 4,6 milliárd forint plusz jövedelmet generál, a központi költségvetésnek 3 milliárd forint többletet jelent. A létesítmény működése évi több mint 100 millió forinttal növeli a helyi adóbevételt.

süti beállítások módosítása