Biogázzal spórol a Bonduelle

Címkék: élelmiszer biogáz

2012.11.13. 10:11

Javult a Bonduelle nagykőrösi üzemének versenyképessége annak köszönhetően, hogy maga állítja elő a termeléséhez szükséges hőt. Ezzel évi mintegy 350 ezer köbméter földgáz eltüzelését takarítja meg, ráadásul a gyár szén-dioxid kibocsátása is csökken évi 650 tonnával.
 
A most zárult tesztüzem tapasztalatai alapján a Bonduelle nagykőrösi egységében üzembe állított biogáz alapú hőtermelő rendszer megtermeli az élelmiszer-feldolgozónál folyó gyártáshoz szükséges hőt. Önellátását a gyártás során keletkező szennyvízből kinyert biogáz elégetése teszi lehetővé. A helyben megtermelt biogáz mennyiségétől függően a gyár akár 17 százalékkal csökkentheti az energiaszámláját.
 
Eredetileg a környezetvédelmi hatóságok által előírt kibocsátási értékek tették szükségessé, hogy az élelmiszer-feldolgozó cég szennyvíztisztítót építsen. A vállalat energetikai szolgáltatója, a Dalkia Energia javaslatára azonban olyan energiatermelő megoldást helyezett üzembe, amely a szennyvíztisztítóból származó biogázra alapozva reális megtérülést nyújt a gyár számára.A Dalkia feladata a rendszer üzemeltetése és karbantartása is.
 
A konzervgyártás során keletkező szennyvíz minősége, magas szerves anyag tartalma a szennyvíztisztítás során számottevő mennyiségű biogázt eredményez. A Bonduelle tisztítóművének üzemelése során lehetőség nyílt arra, hogy a különböző időszakokban kezelt szennyvizek tisztításakor keletkező biogázt mennyiségi és minőségi elemzéseknek vessék alá. Az adatok elemzése után lehet pontosan megtervezni a keletkező biogázt 100%-ban hasznosítani képes üzemet.
 
Bár a beruházás nagyságát hivatalosan nem közölték, viszont tudható, hogy a Bonduelle-nek a nemrég zárult üzleti évében 7 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettsége keletkezett, ez pedig kapcsolatban állhat a nagykőrösi beruházással. Tóth László, a nagykőrösi Bonduelle üzem igazgatójának becslése szerint jelenleg a keletkező biogáz mintegy 50-60 százalékát hasznosítják hőtermelésre a nagykőrösi üzemben.

süti beállítások módosítása