Az utóbbi idők témában végzett kutatásai alapján kimutatható, hogy a bio élelmiszerek ugyanazokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, fehérjéket, zsírokat és egyéb tápanyagokat tartalmazzák, mint a hagyományos termékek.
 
Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia első alkalommal tekintette át a bio élelmiszerek gyermekekre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatásokat. Az áttekintés alapján kimutatták, hogy a szarvasmarha-tenyésztésben alkalmazott növekedési hormonok egészségkárosító hatásaival kapcsolatos aggodalmak alaptalanok, mert a szarvasmarha növekedési hormon biológiailag inaktív az emberekben.
 
"Az a legfontosabb, hogy a szülők ne korlátozzák a zöldségeket, gyümölcsöket és más egészséges élelmiszereket kizárólag a biotermékekre, amiket esetleg nem tudnak megvásárolni" – foglalja össze a tanulmány egyik szerzője, Dr. Janet Silverstein, a gainesville-i Florida Egyetem endokrinológusa. A szakember szerint egyes családok inkább azt választják, hogy kevesebbet esznek az organikus élelmiszerekből, amivel azonban csökkentik az összességében elfogyasztott egészséges élelmiszerek mennyiségét.
 
Úgy vélik, a legfontosabb az egészséges étrend, ezért a szülőknek a bio táplálkozásról való döntéskor mérlegelniük kell az egészséges étrend általános előnyeit. A szakértők azt is hangsúlyozták, hogy nagyon nehéz az organikus élelmiszerek hosszú távú hatásait meghatározni az emberi szervezetre, mert ezen a téren egyelőre nagyon kevés kutatás áll rendelkezésünkre.
 
A bio élelmiszerek piaca az elmúlt 15 évben hihetetlen mértékben fellendült, bár a bio tejtermékek, húsok és zöldségek akár duplájába is kerülhetnek a hagyományos termékeknek. Charles Benbrook, a biotermelést szorgalmazó Organic Center in Enterprise szervezet szakértője azonban úgy véli, a most megjelent tanulmány világosan felsorolja a fő okokat, amiért a szülők a bio élelmiszereket választják, hogy biztosítsák gyermekük valamennyi fejlődési szakaszának zökkenőmentességét, amelyeket életre szólóan befolyásolhat már egy kevés nem megfelelő vegyszer is.

süti beállítások módosítása