A BP mégsem épít második generációs bioetanol-üzemet az Egyesült Államokban. A társaság menedzsmentje szerint ugyanis a részvényesi érdekeket jobban szolgáló beruházásokba fordíthatják a Floridába tervezett üzem felépítésére szánt 250-300 millió dollárt - írta a Financial Times.

A BP lemondott a Floridába tervezett második generációs bioetanol-üzem megépítésének tervéről. Az olajtársaság közlése szerint az üzem megépítésére szánt 250-300 millió dollárt más területeken jobb feltételekkel tudják befektetni, így a részvényesi érdekek szolgálása érdekében elvetették a tervezett beruházás megvalósítását.

A BP bejelentése az egész bioüzemanyag-ipart érzékenyen érinti, és nagyban visszaveti azokat a várakozásokat, amelyek szerint a második generációs bioüzemanyagokkal kapcsolatos technológiák hamarosan elérhetik a piaci érettséget.

A második generációs bioetanol előállítási technológiák alapvetően cellulóz lebontására alapuló üzemanyag-gyártásra fókuszálnak, ami által kikerülhetővé válik a jelenlegi, alapvetően élelmiszeripari alapanyagokra alapuló gyártási eljárás.

Az első generációs etanolgyártással kapcsolatban 2008-at követően idén ismét előtérbe kerültek az ellenző hangok, mondván hogy a bioüzemanyag-ipar által keltett kereslet felhajtja a gabonaárakat, és ezzel élelmezési problémákhoz vezet.

A BP a mostani döntéssel nem fordított teljesen hátat a bioüzemanyagoknak, továbbra is fenntartja érdekeltségeit a kutatásokban, illetve kész termelési licenszeket értékesíteni a jövőben.

süti beállítások módosítása