Teljesen összeomolhat az egyetlen Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható megújuló energiahordozó, a bioetanol piaca. Hazánknak év végéig van lehetősége bejelenteni Brüsszelnek a zöld üzemanyag adókedvezményének meghosszabbítását, ám a Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre csak vizsgálja ennek indokoltságát.
 
Magyarország 2007-ben 5 évre kérte és kapta meg Brüsszeltől az etanolra vonatkozó adókedvezmény alkalmazásának lehetőségét, amely ez év végén érvényét veszti. A meghosszabbításra ugyan még van mód, ám egyelőre kétséges, hogy a kormány élni fog-e ezzel a lehetőséggel.
 
A Magyar Bioetanol Szövetség, és több iparági szereplő is egyeztetéseket folytatva sürgeti a lépés megtételét, azonban érdemi előrelépés hónapok óta nem történt az ügyben. A jövedéki adó mentesség megszüntetésével, majd drasztikus emelésével egyébként is a szakadék szélére került a hazai E85 ipar. A literenkénti összesen mintegy 90 forintos adótehernek köszönhetően, már nem éri meg Magyarországon hozni forgalomba a bioetanolt, a hazánkban működő gyártók szinte kizárólag exportra termelnek.
 
Az agrárszektor.hu iparági forrásokra hivatkozva úgy véli, jelenleg a bioetanol az egyetlen olyan energiahordozó, amelynek alkalmazásával hazánk teljesíteni tudja a megújuló energiahordozók tekintetében tett vállalásait, vagyis az EU 2009-es megújuló energiahordozók részarányára vonatkozó direktíva előírásait. Szakemberek szerint a 2020-as megújuló üzemanyag célt hazánk az E85 nélkül nem lesz képes teljesíteni.
 
Az alternatív üzemanyagok mindegyike (LPG, földgáz-autógáz) részesül jövedéki adó kedvezményben vagy mentességben, ezek közül azonban csak az E85-bioetanol megújuló energiaforrás, nem véletlenül élvez több európai országban teljes adómentességet. Ezzel szemben nálunk a túlzott jövedéki adó miatt, az energiaegységre vetített árát tekintve a benzin már olcsóbb, mint a zöld üzemanyag, ami a piaci verseny szempontjából hátrányos megkülönböztetést jelent. Az etanol alacsonyabb energiatartalmából eredő többletfogyasztás miatt a költségvetésbe befizetett, km-re vetített jövedéki adó a benzin és a gázolaj adójával azonos mértékű.

süti beállítások módosítása