Egy év alatt 100 euróval nőtt a magyar bioetanol jegyzési ára, jelenleg köbméterenként 700 euró. Azonban még így is kapós lehet az európai piacon, mivel az Unió továbbra sem önellátó belőle.  Bár a hazai gyártók is megérzik a kukoricatermés visszaesését, de import alapanyag vásárlására még nincs szükség.
 
Reng Zoltán, a legnagyobb közép-európai gyártók közé tartozó  Pannonia Ethanol Zrt. vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy a hazai bioetanol iránti kereslet várhatóan a közeljövőben is nagy lesz, főleg azért, mert az unió továbbra sem önellátó belőle. A cég évi 575 ezer tonna kukorica feldolgozásával 240 millió liter bioetanolt állít elő dunaföldvári gyárában, az alapanyag beszerzése az idei terméskiesés ellenére zavartalan. A szabadegyházi Hungranánál úgy vélik, a globális terméskiesés miatt várhatóan kisebb lehet az idei bioetanol-előállítás.
 
Az Európai Bizottság (EB) adatai szerint 2012-ben 4,823 millió köbméter lehet az EU bioetanol-előállítása, 26 százalékkal több a 2009-esnél. Ennek ellenére az EU továbbra is importra szorul, elsődlegesen az Egyesült Államokból.
 
Az unióban a bioetanol teljes felhasználáson belüli részaránya 2006-ban 15,5 százalék volt, 2011-ben pedig a különböző bekeverésekben értékesítve 21 százalék körül alakult. Az EB szerint a 2012-2013-as gazdasági évben 279,4 millió tonna lehet az unió gabonatermése, ebből 9,8 millió tonnát használhat fel a bioetanol-gyártás az előző évi 9,1 millió tonna után.

süti beállítások módosítása