A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Biológia Tanszékének kutatói a Ralstonia eutropha baktériumot génmódosítás útján képessé tették izobutanol termelésére, amely benzinnel keverve, vagy azt helyettesítve lehetővé teszi a közlekedésből származó szén-dioxid kibocsátás csökkentését.

Az izobutanol egy kőolajból, illetve különböző biomassza-alapanyagokból előállítható  ipari vegyi anyag. A biomassza származék biobutanolt ígéretes, környezetbarát üzemanyag adalékként tartják számon.

A módosított génállományú  Ralstonia eutropha fruktózt felhasználva végtermékként izobutanolt bocsát ki, amelyet anélkül lehet kinyerni, hogy a folyamatot leállítanák, vagyis a baktériumokat megsemmisítenék.

Az EcoSeed.org beszámolója szerint a a kutatók végső soron azt szeretnék elérni, hogy a Ralstonia eutropha szén-dioxidot alakítson izobutanollá. Véleményük szerint a mikroba néhány újabb módosítása révén szinte bármilyen forrásokból származó szén alkalmas lesz erre a célra, beleértve a mezőgazdasági, vagy városi hulladékot is.

A Boston Cambridge nevű elővárosában működő magánegyetem és kutatóintézet jelentősen különbözik a világ egyetemeinek nagy többségétől abban, hogy diákjainak több mint a fele valamelyik posztgraduális képzésén vesz részt.

Az MIT széles körben ismert a tudomány és a technika mellett több más, így például a közgazdaságtan, a nyelvészet, az államigazgatás és a filozófia terén is. Kimagasló színvonalát jól mutatja, hogy eddig összesen 76 jelenlegi és korábbi tagja kapott Nobel-díjat.
 

süti beállítások módosítása