Története talán leggyengébb első félévét zárta a Solarworld, részvényeinek jegyzése 11 százalékkal esett a nagyon gyenge első féléves eredmények és a jövőbeni – igencsak borúlátó – kilátások közzététele nyomán. A társaság – az elmúlt időszakban bevett – jó európai szokás szerint az ázsiai versenytársakra keni a roppant gyenge eredményeket.
 
A Napi Gazdaság szerint a befektetők alaposan megrogyasztották a német Solarword AG napelem-gyártó részvényeinek árfolyamát, miután a cég siralmas féléves eredményről számolt be és jelezte, hogy idén már nem is lesz nyereséges.
 
Az értékpapírok 11 százalékot veszítettek értékükből, ennek köszönhetően az idei évben eddig összesen 83 százalékos zuhanást szenvedtek el. A tavalyi azonos időszaki több mint 22 milliós nyereség után idén a nettó veszteség 159,3 millió euró lett. A cég árbevétele 36 százalékkal, 340,1 millió euróra esett.
 
A vállalat a forgalom és a profit zuhanása miatt hitelezőivel egyeztetve átütemezte 372 millió euró adóssága törlesztésének feltételeit. Az idei beruházási költségkeretet pedig a korábbi 75 millió euróról 50 millióra mérsékelték.
 
A Solarword − akárcsak a többi európai és amerikai napelemeket, illetve szélturbinákat gyártó vállalat − a kínai versenytársakat vádolja a piaci túlkínálatért, akik ellen Európában és az USA-ban is versenyhatósági eljárást indított. Álláspontjuk szerint az ázsiai cégek a burkolt állami támogatásoknak köszönhetően tudják dömpingáron kínálni termékeiket.
 

süti beállítások módosítása