Idén harmadik alkalommal vehették át a napenergia felhasználásában élenjáró magyar települések jól megérdemelt díjaikat. A Napkorona Bajnokságban évről évre egyre több önkormányzat méri össze az erejét: hol használnak a legnagyobb arányban napkollektorokat vagy napelemeket. A Bajnokság a nemzetközi Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligája (RES Champions League) elnevezésű kezdeményezés magyar változata, amelyben idén 174 település versengett három kategóriában.

Az 5000 fő alatti települések között Nagypáli diadalmaskodott a Megújuló Energiaforrások Innovációs  Ökocentruma épületén és lakóházakon telepített napenergiás rendszereknek köszönhetően. A második helyezést Újszilvás  érte el Magyarország legnagyobb napelemes rendszerével, a harmadik helyezett pedig Csitár-Nógrádgárdony lett.

A közepes települések (5000-50000 lakos) között Tapolca nyert, ahol több társasház és az idősek otthona melegvíz-ellátását fedezik napkollektorok segítségével. A második helyezett Sümeg lett egy hotel napkollektoros rendszerének köszönhetően, a harmadik pedig Törökbálint, ahol a Pannon-házban és a tüdőgondozóban is hasznosítják a Nap energiáját.

Az 50000 főt meghaladó települések bajnoka idén Sopron lett, ahol a családi- és társasházak mellett a Lővér  Strandon és a büntetésvégrehajtási intézet épületén is található napkollektor. A számos közintézményen telepített napkollektoros rendszernek köszönhetően Szeged futott be a második helyre, a bronzérmes Pesterzsébet lett.

A három díjazott kategória legjobbjai egy-egy településtáblát is kaptak, valamint átvehették a zsűri, a Napkorona Tanács tagjaink különdíjait. A Bajnokság tavalyi különdíjasai, Martfű és Nagypáli önkormányzata – felajánlásuknak megfelelően – egy tanulmányút keretében osztják majd meg tapasztalataikat településkategóriájuk dobogósaival.

A Napkorona Bajnokság jövőre is folytatódik. A szervezők bíznak abban, hogy az immár 11 európai ország részvételével zajló nemzetközi bajnokság mellett hazánkban is egyre több önkormányzat él majd a napenergia nyújtotta lehetőségekkel.

süti beállítások módosítása