Miközben Magyarországon évek óta arról megy a vita, hogy hol és mikor építsék fel az új nemzeti stadiont, addig Franciaországban olyan stadiont hoztak létre, amiről már most annyit beszélnek, mint ha számos nemzetközi sportversenynek adott volna otthont. A Le Havre városában július 12-én átadott „Óceán” elnevezésű stadionban valószínűleg a jövőben sem csak a sportrajongók, sokkal inkább az építészeti megoldások biztosítják majd a pozitív energiát.
 
A localtis.info francia lap beszámolója szerint a 25 ezer nézőt befogadó komplexum az egyik legrégebbi francia klub, az 1872-ben alapított Le Havre Athletic Club új pályája lesz, mivel a régi Jules Deschaseaux stadion már nem felelt meg a kor követelményeinek.
 
A stadiont egyébként mintegy 80 millió euróért építették, azaz 22-23 milliárd forintnak megfelelő összeget kóstáló beruházás volt. A sport azonban nem csak az egyetlen bevételi forrása lehet az üzemeltetőnek; vásárok, kiállítások, szemináriumok, konferenciák, koncertek rendezésével mintegy 9 és fél millió eurós bevételre számítanak már az első évben. Ráadásul a helyi futballcsapat évi 1 millió (ha feljut az első osztályba, úgy évi 1,2 millió) euró bérleti díjjal is hozzájárul a fenntartásához.
 
A pozitív energiájú stadion működési koncepciójának lényege, hogymár kezdettől több energiát termel, mint amennyit felhasznál. Az építése során alkalmazott korszerű megoldásoknak köszönhetően (mint a hőszigetelési, illetve a saját energiaellátási rendszere), a stadion fűtéssel, hűtéssel, világítással, szellőzéssel, vízmelegítéssel kapcsolatos éves energiafogyasztása 133 kWh-ra csökkenthető négyzetméterenként, szemben a hivatalosan elvárt 155 kWh-s referenciaértékkel.
 
Ennek érdekében 1500 m2 napelemet telepítettek a tetőre, ami a stadion teljes energiaszükségletét biztosítja, beleértve a játéktér megvilágítását is. A vízzel is hatékonyan gazdálkodnak, mivel összegyűjtött esővizet használnak a stadion gyepének öntözéséhez, amit aztán újrahasznosítanak a szaniter részlegekben. A vízvisszaforgató rendszerrel várhatóan 92%-os ivóvíz megtakarítás érhető el.

A keletkező, szelektíven gyűjtött hulladék szintén újrahasznosításra, illetve komposztálásra kerül. Tovább csökkenti az energiaszámlát, hogy a leggyakrabban használt terekben (irodákban, folyosókon) a lehető legnagyobbra növelték a természetes megvilágítás arányát. És végül, de nem utolsó sorban az is, hogy a padlózatot ún. ETFE öntisztító membrán bevonattal látták el, így nem igényel semmilyen karbantartást.
 

süti beállítások módosítása