Brazília javában készül a 2014-es labdarúgó  világbajnokságra és a 2016-os olimpiára. A két év múlva esedékes vb-re a brazil stadionok mindegyikét felújítják, és a tervek szerint legtöbbjüket napenergia működteti majd.

A szervezők bíznak benne, hogy mind a 12 stadion teljesíti a minimális fenntarthatósági szabványokat, de 10 már most az amerikai Green Building Council-hoz fordult, hogy megkapja a LEED minősítést.

Közülük is kiemelkedik az 1974-ben épült, korábban a legendás világbajnok jobbszélső, Mané Garrincha nevét viselő Nemzeti Stadion, amely egyenesen a LEED Platinum címre pályázik, amivel az első lenne a világon a futball-stadionok közül. A stadion átépítését 2010-ben kezdték el, és a tervek szerint 71 000 néző befogadására lesz alkalmas.

A 2014-es torna mellett a 2016-os olimpián is központi szerepet szánnak a létesítménynek. A stadion tetejét jelenleg 2,5 MW öszkapacitású napelemek fedik. Az időjárási körülményeknek köszönhetően a rendszer a nap túlnyomó részében több elektromos áramot termelnek, mint amennyire szükség van, így a felesleget visszaáramoltatják a hálózatba. A csúcsfogyasztás idején a várható szükségletek felét tudják majd így biztosítani.

A tervek szerint az elkövetkezendő időben más stadionokra is szerelnek napelemeket, a leghíresebb brazíliai stadion, a Rio de Janeiro-i Maracana tetején például egy 3,3 MW teljesítményű napelem-gyűrű lesz. A recifei Pernambuco Arenában pedig a tetőre szerelt napkollektorok fűtik majd az öltözőket, a mosdókat és a konyhákat.

Mindenesetre a szervezők már aláírták a támogatói szerződést a Yingli kínai zöldenergetikai céggel, amely már 2010-ben is szponzorálta a Dél-Afrikában rendezett világbajnokságot. És állítólag már tárgyalások folynak arról is, ők szállítják majd a napenergetikai berendezéseket is világbajnokság stadionjainak.

süti beállítások módosítása