Napelem-rendszerből álló erőművet hozna létre egy pécsi cég a baranyai megyeszékhely közelében, az egykori mecseki uránbánya rekultivált meddőhányójának területén.

A PécsMa.hu beszámolója szerint a Repower Energia Kft. a 6-os úttól északra, Kővágószőlős külterületén, a Mecsek-Öko Zrt. tulajdonában lévő, rekultivált területen hozna létre egy hatalmas napelemes mezőt, amely a hosszú távú tervek szerint 11,5 megawattnyi villamos energiát termelne néhány év múlva.

A társaság ügyvezetője, Ádám Csaba a lapnak nyilatkozva elmondta, a beruházás jelenleg még a tervezési szakaszban van, de az előzetes környezetvédelmi engedélyeztetési eljárást már elindították. A tervek szerint a beruházás mezőnként több lépcsőben valósulna meg, a teljes, 11,5 megawattnyi erőmű létrehozása várhatóan hat évig tartana. Ennek első szakasza egy 1980 napelemtáblából álló, 500 kilowattos egység kiépítésé lenne.

Ez az előzetes kalkulációik szerint is 6-700 millió forintot emészthet fel, ezért várják a pályázati lehetőséget is. Az ügyvezető szerint sokat jelentene a finanszírozást illetően, ha mielőbb megtörténne a zöld áram átvételi árának rendezése, ami hosszabb távon kiszámítható szabályozási környezetet biztosítana a megújuló energiatermelő projektek számára.

A társaságban a mecseki uránbányák rekultivációjával az 1990-es évek óta foglalkozó Mecsek-Öko Zrt. kisebbségi tulajdonnal rendelkezik. A cég feladata, hogy a területeket Kővágószőlős településrendezési tervével összhangban, a lehető legjobb módon hasznosítsák. Ennek egyik módja lehetne a terület napelemekkel való betelepítése, de más lehetőségeket is vizsgálnak még.

süti beállítások módosítása