A környezetvédelmi minisztérium által készített tanulmány szerint a megújuló energiaforrásokon megtermelt áram ára 2030-ban már kedvezőbb lesz, mint a fosszilis energiahordozókon megtermelteké. Ehhez az szükséges, hogy Németország képes legyen elérni a 2030-ra megfogalmazott energetikai célkitűzéseit.

A Bloomberg beszámolója szerint a minisztérium által megrendelt tanulmány megállapította, hogy ha Németország képes lesz a 2022-es nukleáris kivezetést követő megújuló energia célkitűzések teljesítésére, akkor a zöld forrásból származó áram olcsóbb lehet, mint a hagyományos energiahordozókon megtermelt.

A szakemberek számításai szerint 2030-ra a megújuló alapú áram átlagos ára alig lesz több 7 és fél centnél kilowattóránként, amivel szemben a földgázon /kőszénen történő termelés még mindig 9 cent/kWh feletti árszintet eredményez majd.

Ugyanakkor a németek törekvései a megújuló energiák iránt az autósoknál még nem nagyon érhető nyomon. Az egekbe szökő benzinárak ellenére a németeknek csak igen kis hányada használ alternatív meghajtású autókat.

Az autóiparban elismert szakértőnek számító duisburgi egyetem autóipari kutatóintézetének (CAR) vezetője szerint, a januárban és februárban Németországban eladott járműveknek mindössze egy százaléka volt alternatív - földgáz, bioüzemanyag vagy áram - meghajtású.

Ferdinand Dudenhöffer szerint éppen a német kormánynak kellene jobban támogatni az alternatív járműveket. A szakértő rámutatott: a tervek szerint 2020-ban már egymillió autónak kellene a németországi utakon közlekednie, de a dolgok jelenlegi állása mellett aligha lesz elérhető ez a cél.

süti beállítások módosítása