A Szegedi Tudományegyetem több mint 10 GWh villamos energiát használ fel évente. Az épületek energetikai korszerűsítése folyamatosan történik, azonban az egyre bővülő műszerpark és a folyamatosan emelkedő nyári hőmérséklet által megkövetelt klímatechnológia egyre nagyobb villamos energia igényt jelentenek.

Ezt az energia igényt kívánja csökkenteni az egyetem azzal, hogy az év végéig a Fenntartható Fejlődési Stratégia részeként 24 helyszínen 2754 db napelemet telepít, így villamosenergia-igényének 7 százalékát állítja majd elő megújuló energiaforrásból.

A beruházás évente várhatóan több mint 25 millió forintos (kb. 326 lakás éves villamosenergia-fogyasztását kitevő) villamosenergia-megtakarítást jelent, és 2032 tonna CO2 kibocsátása kerülhető el általa.

Továbbá azt is vizsgálják majd, miként árnyékolják a napelemek az épületeket, csökkentve ezzel a klimatizálásra fordított energiát. A fejlesztés közvetett célja, hogy kényelmesebbé, komfortosabbá tegye a munkát az épületben dolgozók és az ott tanulók számára.

Az uniós támogatással beinduló napelemes energiatermelés nem új keletű fejlesztés, hiszen a Szegedi Tudományegyetem az év elején elnyerte a „legzöldebb hazai egyetem” címet is. Az SZTE 178 versenyző közül a 67., a 70 európai részvevő közül pedig a 21. helyen végzett a nemzetközi megmérettetésen.

A University of Indonesia 2010 nyarán indította el az úgynevezett UI Green Metric Ranking of World Universities 2010, azaz a világ egyetemeinek zöld mérőszámokon alapuló rangsorát. A felkeresett egyetemek önkéntes adatszolgáltatásán alapuló felmérésben öt kategóriában pontozták a résztvevőket, és állítottak fel összesített rangsort.

süti beállítások módosítása