Megújuló energia szervezetek mellett a német Zöld párt is támadja a Merkel-kabinet azon tervét, hogy jelentős mértékben csökkentse a napenergia-támogatásokat. Emellett jelentős ellenzéke van annak a rendeletnek is, amely szerint a jövőben a parlament megkerülésével lehessen változtatni a szolárenergia-termelés után járó átvételi árakat.

A német vezetés február végén jelezte, hogy ismét hozzányúlna a napenergia-támogatásokhoz. A támogatások csökkentéséről szóló bejelentést a gazdasági és a környezetvédelmi miniszter együtt jelentették be.

A kormány célja, hogy a napenergia további nagy ütemű terjedése ne okozzon túlzott növekedést az áram fogyasztói árára, valamint hogy a napenergetikai beruházások ne vonjanak el túlzott mértékű tőkét az egyéb tiszta technológiáktól.

A német vezetés azt követően kényszerült rendkívüli felülvizsgálatot lefolytatni a napenergia-támogatások területén, hogy a korábbi intézkedések ellenére a kormányzati célkitűzésekben szereplő új kapacitások több mint duplája épült ki tavaly Németországban.

Az egyik zöld politikus szerint a javaslat elfogadása egyet jelent azzal, hogy Németország elfordul a napenergiától, amely iparág egyébként jelenleg 110 ezer embert foglalkoztat az országban.

A sokak által kritizált döntések ellenére a Stern című hírmagazin felmérése szerint Angela Merkel a választói bizalmat mérő skálán a százból 64 pontot ért el, ami két pontos emelkedés a legutóbbi, decemberben végzett kutatás eredményéhez képest, és a legmagasabb érték a második Merkel-kormány 2009-es hivatalba lépése óta.

süti beállítások módosítása