Újabb „világmegváltó” ötlettel álltak elő amerikai kutatók az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (American Association for Advancement of Science, AAAS) éves konferenciáján. Előadásuk fő irányvonala szerint, a jövőben akár fotoszintézis segítségével, „mesterséges levéllel” is megtermelhetnénk a szükséges energia jelentős hányadát.

Anne Jones, az Arizonai Állami Egyetem biokémikusa szerint a fotoszintézis, amellyel a növények és a baktériumok a napfény energiáját élelemmé és más típusú energiává alakítják át, sajnálatos módon nem túl hatékony.

Számításaik szerint a világ energiafogyasztása a következő negyven évben várhatóan megduplázódik, miközben az olaj- és gázkészletek jelentősen apadnak. Ezért is keresik a kutatók azokat az új módszereket, amelyekkel a fotoszintézis folyamatát hatékonyabban lehetne lemásolni, és a természetben, például a cukorrépánál tapasztalható nagyjából öt százalékos hatékonysághoz képest legalább pár százalékkal növelni az energia kihozatalt.

Amikor bőséggel van napfény, a növény molekuláris gépezete több elektront termel, mint amennyit fel tud használni, ezek a többletelektronok azonban elvesznek – magyarázta Jones. Ezért a legújabb kutatások arra irányulnak, hogy a napenergia többletét annak átalakításával valamilyen formában tárolni tudják.

Richard Cogdell, a Glasgow-i Egyetem munkatársa mesterséges levelet alkalmazna, hogy közvetlenül hozzon létre bio-üzemanyagot szén-dioxidból és vízből. „Ez az egyik legnagyobb kihívás, amellyel szembenézünk. 30-50 évünk van a kifejlesztésére” – tette hozzá a skóciai kutató.

süti beállítások módosítása