A kínai kormány megtiltotta az ország légitársaságainak, hogy az Európai Unió által előírtaknak megfelelően díjat fizessenek az üvegházigáz-kibocsátásuk után. A döntést a polgári légügyi hivatal (CAAC) hozta nyilvánosságra közleményében. Ennek értelmében a társaságok a kormány engedélye nélkül még fuvardíjat és más díjakat sem emelhetnek.

Az Unió döntése, amely fizetésre kötelezi az EU reptereire leszálló és azokról felszálló gépek üzemeltetőit széndioxid-kibocsátásuk függvényében, „ellentétes az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének vonatkozó elveivel és a nemzetközi polgári repülési szabályokkal” – áll a kínai hatóság indoklásában.

Az üvegházhatású gázok Európai Bizottság által létrehozott kvótakereskedelmi rendszere január elsején lépett érvénybe, s az EU területén járatokat üzemeltető összes repülővállalatra kiterjed. Az ázsiai ország tiltakozik amiatt, hogy az EU gázkibocsátási kereskedelmi rendszerét (ETS) Európán kívüli légitársaságokra is vonatkoztatja, és már korábban is kifejezte ezzel kapcsolatos kifogásait.

Példaként az EU pekingi nagykövete Markus Ederer megemlítette, hogy a rendszer működtetése esetén a Peking-Brüsszel járat utasainak ez plusz 17,50 jüant, vagyis körülbelül 618 forintot jelentene.

2011 novemberében az ICAO nyilatkozatot fogadott el, amelyben az EU-t arra kéri: mentesítse a nemzetközi légi szállítókat a kibocsátás-kereskedelmi rendszerének hatálya alól. A dokumentumot 26 ország, Kínán mellett többek között az Egyesült Államok, Oroszország és Japán is aláírta.

süti beállítások módosítása