Az EPIA (European Photovoltaic Industry Association – Európai Fényelektromos Ipari Szervezet) jelentése szerint az újonnan üzembe helyezett napenergiás áramtermelő kapacitás terén Olaszország tavaly megelőzte az Európában eddig listavezető Németországot.

Olaszország a 2010-es 2,3 gigawattnyi beruházása után tavaly 9 gigawatt napenergiás áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, amelynek nagy része a 2010-es beruházások bővítéseként jött létre. Az olaszországi törvények 2011 közepéig ugyanis lehetővé tették az állami támogatások igénybevételét a már megkezdett áramtermelő kapacitásbővítő beruházásokhoz.

Németország tavaly 7,5 GW napenergiás áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, ami a 2011-es globális kapacitás növekedés 27 százalékát teszi ki. Olaszország és Németország együttesen 60 százalékát adta tavaly a globális napenergiás áramtermelő kapacitásnövekedésnek.

Tavaly 27,7 gigawattal nőtt a globális napelemes áramtermelő kapacitás, szemben a 2010-ben üzembe helyezett 16,6 gigawattal. 2011-ben Európa adta a globális kapacitás növekedés 75 százalékát.

A globális áramtermelési kapacitás rangsorban a napenergia, a víz- és a szélenergia után, a harmadik legjelentősebb megújuló energiaforrássá lépett elő. A napenergiás áramtermelési kapacitás bővülése globális szinten közel 70 százalék volt tavaly, a legnagyobb az összes megújítható energiaforrás közül.

süti beállítások módosítása