Afrika leginkább akkor kerül szóba a biomassza kapcsán, ha a takarmánynövény kontra élelmiszer téma kerül napirendre. Most azonban változhat a helyzet, hiszen felépülhet Kenya első biomassza erőműve.

A Tower Power, a kenyai Cromcraft Group és a brit Powergas International közös vállalata készen áll arra, hogy felépítsék Kenya első biomassza erőművét. A beruházásnak kettős haszna van, hiszen a tiszta energia előállításán kívül olyan kártékony növényt használnak fel, amelytől az ország már jó ideje próbál megszabadulni.

A marigati erőmű fő nyersanyaga a helyi Prosopis Juliflora fa lenne. Ez az agresszíven terjeszkedő és pusztító növény mintegy 30 000 hektárnyi területen található, és ez a famennyiség a Tower Power becslése szerint minimum tíz évig képes ellátni az erőművet.

Az erőmű az ország fővárosától, Nairobitól mintegy 200 kilométerre Marigatban épülne fel, és a tervek szerint a beruházás mintegy 21 millió dollárba kerülne. A tervezők szerint a biomassza erőmű a helyi ipari parkot és más, közeli gyárakat látna el energiával.

A Prosopis Juliflora azért is ideális, mert akkor is jól ég, ha frissen vágott, és magas a fűtőértéke. Emellett azzal, hogy az erőmű felhasználja a fát, nagyjából kétezer háztartást munkához és így pénzhez is juttat majd.

A Tower Power nem egy hírtelen ötletből építené meg az erőművet, hiszen tervei között újabb biomassza erőmű építése szerepel. Ezt a kwale megyei Kingaro-ban építenék. Kenya az erőművek beindításával becslések szerint évi 52,300 tonna szén-dioxid-kibocsátás spórolhatna meg.

süti beállítások módosítása