A Toyota első hibrid autója a Prius az ezredfordulón gördült le a futószalagról. Akkor ez még egy „veszélyes kísérletnek” tűnt, hiszen nem lehetett tudni, hogy világviszonylatban a hibridek mennyire lesznek elfogadott járművek. Úgy tűnik, mostanra siker koronázza az akkor kockázatosnak vélt befektetést, hiszen Európában eladtűák a 400.000. hibridjüket.

A nagyszerű teljesítmény megünneplésekor közzétették legújabb terveiket is. Így kiderült, hogy hétüléses Toyota Prius Plusz és a Yaris kompakt hibrid verziója is hamarosan gyártósorra kerülhet a kontinensen. A hibrid Yaris – amely a tavaszi bemutatás után a nyáron kerül majd forgalomba - a cég legjobban fogyó járműve Európában.

A Toyota eddig világszinten 3.5 millió hibridet adott el, mióta a Prius 1997-ben piacra került. 2011-ben a cég európai eladásainak 10%-át tették ki a hibridek, ami jól mutatja az egész koncepció létjogosultságát.

Ugyanakkor a tavalyi Japán földrengés a Toyotát is „megviselte”, hiszen a 2011-es eladások során, 8.1% esést voltak kénytelenek elkönyvelni az EU és az EFTA országokban.

Ilyen sikerek után nem meglepő, hogy a hibrid közúti járművek után a FIA World Endurance Championship (hosszútávú világbajnokság) sorozat történetében is a Toyota lesz az első olyan gyártó, mely az LMP1 kategóriában benzin-elektromos kombinált hajtású autóval indul a sorozatban.

süti beállítások módosítása