Január végén helyezték üzembe a világ legnagyobb biomasszával működő villamos erőművér Nagy Britanniában. A Tilbury-ben átadott erőmű 750 MW-tal járul hozzá a szigetország zöldenergia-kapacitásához.

A biomassza - amely elméletileg kifogyhatatlan és nagy mennyiségben jelen van mindenütt a világon -, jelenleg világszinten a primér energiaforrások 14%-át adja. Emellett jelenleg közel kétmilliárd ember számára a legfontosabb energiaforrást jelenti a házi használatban.

Az angliai erőmű-átadás kapcsán a Pike Research piackutató cég legutóbbi tanulmányában az agroenergetikai szektor piaci és technológiai fejlődésének lehetőségeit elemezte.

Kimutatásuk szerint a biomasszából származó energia-kapacitás a világban az elkövetkezendő évtizedben a jelenlegi 58 GW-ról 86 GW-ra emelkedhet. Egy „optimistább” növekedési forgatókönyv szerint azonban a kapacitás elérheti a 115 GW-ot is.

Elemzők úgy vélik, hogy jelenleg a biomasszából származó energia-termelést megbénítja a politikai bizonytalanság és a nyersanyagok magas ára a fosszilis tüzelőanyagokhoz képest. Emellett a biomassza és a szén közös égetésével kapcsolatos stratégiák szélesebb körű felhasználásával kombinálva felgyorsíthatják a törekvéseket globális szinten a következő évtizedben.

A jelenleg működő kapacitás nagyjából egyformán oszlik meg Észak- és Latin-Amerikában, Európában és Ázsia Csendes-óceáni részein. Az előrejelzések alapján azonban kimutatható, hogy a következő 10 évben az ázsiai régió lesz az, amely a befektetéseknek legalább egyharmadát magához vonzza.

süti beállítások módosítása