A fosszilis tüzelőanyag és a biomassza-égetés okozta légszennyezés gyors növekedése miatt Dél-Ázsia több részén rosszabbodott a téli szmoghelyzet. A BBC beszámolója szerint Bangladesben, Indiában és Nepálban csökkent az átlaghőmérséklet, a napfényt napokig felhők, köd takarta el. Az alacsony látótávolság a közlekedésben is zavarokat okozott, emiatt számos járatot törölni kellett, és a vonatok is késtek.

Szakértők a szmog intenzitásának növekedését figyelték meg az Indus-Gangesz-alföldön az elmúlt években, amelynek a hatásai is fokozottabban érvényesülnek. Az indiai meteorológiai szolgálat vezetője szerint 1990 óta megnőtt a szmogos napok száma Észak-Indiában. A növekedés nem lineáris, évről-évre változást tapasztalnak. Egyre több azonban az olyan év, amikor sűrű szmog van.

A kutatók azt is vizsgálják, befolyásolják-e az emberek egészségét a megváltozott feltételek. A többnyire a hideghullám hatásainak tulajdonított halálesetek és betegségek ugyanis az orvosok szerint általában a légzőszervi megbetegedések következményei.

"Egyetlen páciensünk sem kihűlés miatt halt meg" – álítja egy délkelet-nepáli kórház orvosa, ahol az elmúlt három hét szmogos napjain több tucatnyi halálesetről számoltak be. De Bangladesben is nőtt a hasonló betegségekben szenvedők, főként a gyermekek és idősek száma.

A Nemzetközi Energia Ügynökség 2010-es felmérése szerint a globális energiaszükséglet 2035-ig történő növekedésében India játssza majd a második legfontosabb szerepet, 18 százalékos részaránnyal.

süti beállítások módosítása