Napjainkban egyre nagyobb és egyre tágasabb mozik épülnek. A legtöbb filmszínház 3D-s filmekkel és szuper hanghatásokkal csábítja a nézőket. Akad azonban egy olyan mozi, amelybe kifejezetten kevesen férnek be, mégis vonzza az embereket.

A Sol Cinema névre keresztelt mobilmozit egy három férőhelyes Euro-Camper lakókocsiból alakították ki. Ennek köszönhetően a befogadóképessége a két sorban mindössze 8 felnőtt vagy 12 gyerek. Természetesen a kényelmetlenségek miatt nem is komoly filmeket, inkább csak rövidfilmeket vagy videoklipeket vetítenek benne.

A mozi érdekessége, hogy mindössze két 120 wattos napelem által megtermelt áram működteti. Ezeket lítium-ionos akkumulátorok tárolják, így éjjel-nappal, és akár rossz időben is lehet vetíteni. Az átalakított lakókocsiban LED kivetítők működnek, így a mozi a megújuló energiák felhasználása mellett, még energiatakarékos is.

A mozit az Undercurrents cég megbízásából Jo Furlong vezetésével egy művészeti csoportosulás hozta létre az 1960-as évekbeli lakókocsiból. A guruló „szolár mozi” Angliában roppant népszerű, így a jelentősebb szabadtéri rendezvények egyik állandó szórakozási lehetősége.

Az üzemeltetői a szórakozás mellett természetesen szívesen mesélnek az érdeklődőknek a megújuló energiaforrások, valamint a kreatív újrahasznosítás szükségességéről és felhívják az emberek figyelmét a jelekor környezeti és szociális problémáira is.

süti beállítások módosítása