Gyulaházán komolyan gondolják a közintézmények energiatakarékossági beruházásait, hiszen a múlt évben csaknem 160 millió forintot költöttek ilyen jellegű fejlesztésekre. Ezzel azonban nem elégedtek meg, és idén is tovább folytatódnak a beruházások.

A kétezer lakosú község sportcsarnokának és uszodáján az ország legnagyobb, tetőre szerelhető, 40 kilowatt teljesítményű napkollektorát helyezték el. Szintén napkollektort kapott az idősek gondozóotthona, amely jelenleg ötven embert lát el.

A csaknem 100 millió forintos beruházáshos az önkormányzat 7,5 százalékos önerővel járult hozzá, a többi pénzt európai uniós támogatású pályázaton nyerte. A napkollektorok működtetésével a Gyulaháza évente 10 millió forint energiaköltséget takarít meg, így tíz év alatt megtérül a beruházás.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kisvárdai kistérségében található település – amely az első magyar újhajós, Farkas Bertalan szülőhelye – emellett részt vesz egy 3,3 milliárd forint értékű, öt települést érintő szennyvízhálózat-építési programban.

Erre azért is van szükség, mert a község önkormányzata látja el a gesztor szerepét Anarcs, Gyulaháza és Nyírkarász szennyvízelvezetésének és tisztítórendszerének kiépítésében.

süti beállítások módosítása