Az idei év legjelentősebb sporteseményei a londoni olimpia és az ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság lesznek. Két év múlva azonban már Brazíliára figyel majd a világ, hiszen ott rendezik a 2014-es labdarúgó világbajnokságot.

A szervezők nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy az eddigi „legkörnyezetbarátabb” világbajnokságot szeretnék megrendezni. Ennek érdekében napelemek, újrahasznosítható ülések, esővízzel működő tűzoltó berendezés várja majd a szurkolókat a stadionokban.

Az új stadionok építésénél és a régiek felújításnál is különös figyelmet fordítanak a kivitelezők a környezetbarát technológiára. A stadionokat építő vállalatok ugyanis nemcsak betartani akarják a FIFA által meghatározott minimum széndioxid kibocsátást, hanem túl is akarnak tenni rajta.

A Belo Horizantéban található, 1965-ben épült Governador Magalhaes Pinto stadion renoválása során a stadion tetejére 6000 napelemet szerelnek. A beruházás 5 millió euróba kerül, és 25 év múlva cserélni kell a berendezést.

Ennyi napelemmel egyébként 1500 háztartás áramellátását lehetne biztosítani. A felújításnak köszönhetően azonban a Pinto lehet az első vb-stadion, amely kiérdemelheti a US Green Building Council hivatalos okiratát, miszerint az építmény környezetbarát.

További érdekesség, hogy a stadionból az átalakítás során eltávolított építési anyagokatújrahasznosítják. Az 50 ezer régi ülést a helyi iskolák és futball-lelátók kapják, míg a feleslegessé vált 800 ezer köbméter föld a bányászat okozta károk eltüntetésére szolgál majd.

süti beállítások módosítása