Olaszország továbbra is jó úton van, hogy 2011-ben piacvezető legyen a napenergia területen. Szakemberek becslései szerint ugyan tavaly a német piac háromszor nagyobb volt az olasznál, idén Németországban 40%-al csökkent a napenergia piac 2010-hez képest.

Olaszország megújuló energia támogatási tervezete 1,36 milliárd eurós keretösszeget különítene el a napenergia szektor számára a 2013-16-os időszakra. A tervezet, amely limitálná Olaszország bőkezű napenergia támogatási rendszerét már hónapok óta elfogadásra vár, de a miniszterek közötti nézeteltérések lelassították a véglegesítési folyamatot.

Ugyanakkor kisebb lépések történnek a napenergia hasznosítása terén. Felavatták Róma Torpignattara kerületében az első olyan játszóteret, amelyen a játszóeszközökre szerelt napelemeken keresztül szolgáltatják a tér megvilágításához szükséges energiát.

A napelemek által termelt energiát akkumulátorban tárolják, és sötétedéskor egy automatikus szenzor aktiválja a lámpákat, amelyek így megvilágítják a játszóeszközöket. A napelemes játszótér célja nem csak a gyermekek védelme, de bíznak benne, hogy a világosság a játszótereket megrongáló vandálok kedvét is elveszi a rongálástól.

Az Örök Város vezetése egyébként nem áll meg egy ilyen térnél, ez ugyanis csak az első állomása volt annak a kétmillió eurós költségvetésű tervnek, amelyet Róma megye indított el a terület zöldövezeteinek átalakítására. A tervek szerint a jövő év végéig további félszáz hasonló játszóteret hoznak létre.

süti beállítások módosítása