Békéscsabán az elmúlt évtizedek legnagyobb vállalásaként 3,7 milliárd forintból korszerűsítik a szennyvíztisztító telepet. A szennyvíziszapból termelt biogázt elégetve villamos- és hőenergiát fognak termelni. Ez utóbbit, a telep épületeinek fűtésére használják majd. A terv része a csatornahálózat bővítése és a szennyvíztelep korszerűsítése is.

A beruházás mintegy másfél éve indult, és a hálózatépítési munkák a vége felé közelednek, így hamarosan elkezdődhet a szennyvíztelep fejlesztése is. A korszerű technológiának köszönhetően a természetbe visszabocsátott víz nem szennyezi tovább az Élővíz-csatornát, a talajvizet, Békéscsaba és környéke természeti értékeit.

A projekt az előzetes ütemtervnek megfelelően halad, így befejezéséhez közeledik a 240 kilométernyi új csatorna kiépítése, és egy-egy kivétellel a 28 új átemelő építése.

Az elmúlt két esztendőben a hatvanas évek óta üzemelő tisztítótelep helyén az ország egyik legmodernebb, a szennyvíz komplex kezelését biztosító létesítményét alakították ki. A telep becslések szerint napi 20 ezer köbméter szennyvíz megtisztítására lesz képes, de a technológia a csapadékos időben jelentkező jelentős többletterhelés kezelésére is alkalmas.

A létesítményben naponta 20 köbméter szennyvíziszap keletkezik majd, ezt két 2000 köbméteres fermentáló térben rothasztják, a végtermék biogáz, illetve a növénytermesztésben felhasználható komposzt lesz. A termelt biogázt elégetve villamos- és hőenergiát termelnek, az utóbbit a telep épületeinek fűtésére is felhasználják.

süti beállítások módosítása