Átadták az ország legnagyobb naperőművét Újszilváson. A november végén átadott beruházás egymagában képes a tavaly Magyarországon megvalósult összes napelemes villamosenergia-termelő beruházás teljesítményének közel a felére.

Az uniós támogatással, nettó 470 millió forintból megvalósult fejlesztés példaértékű. A demonstrációs és oktatási célokat is szolgáló projekt eredményeként 68 napelemtáblán, 1632 panelből álló naperőmű látja el elektromos árammal a 2.800 lelkes Pest megyei község önkormányzati intézményeit.

Korábban egy Magyarországon ugyancsak egyedülálló geotermikus fűtési technológiát is átadtak már a faluban. Ezzel Újszilvás az első olyan hazai település, amelynek önkormányzata hő- és áramszükségletének csaknem egészét megújuló energiaforrásokból fedezi.

Ez a szemlélet kicsiben testesíti meg a Nemzeti Energiastratégia célkitűzéseit, amelynek köszönhetően a kormány a fejlesztési források átcsoportosításával újabb 40 milliárd forintot szán az ilyen típusú beruházások támogatására. Amennyiben ezt Brüsszelben is jóváhagyják, a keretre várhatóan 2012 tavaszától lehet majd pályázni.

Az elmúlt egy évben 7,7 milliárd forint értékben, összesen 169 napelemes villamosenergia-előállító rendszerre benyújtott pályázatot támogatott a kormány. Ezek összteljesítménye megközelíti a 13 megawattot, alkalmazásuk pedig emellett több mint 13 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást is megtakarít. A projektek átadásával 14-szeresére bővül a 2010-ben elkészült napelemes rendszerek 0,9 megawattnyi teljesítménye.

süti beállítások módosítása