A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karán mindent megtesznek, hogy a hallgatók életszerűen tanulhassanak. Ennek köszönhetően a műszaki tanulmányokat folytató hallgatók működés közben, helyben ismerhetik meg a legkorszerűbb energetikai és épületgépészeti megoldásokat.

A november 10-én átadott új oktatási tömb kivitelezése 917 millió forintba került, amiből 752 millió volt az uniós támogatás. A beruházás a több mint 7,7 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló Tudássétány program része, ennek egyik elemeként történt meg az egyetem központi épületének rekonstrukciója, illetve jelenleg is folyik a Dóm téri laboratóriumok és oktatási egységek felújítása.

Az ünnepélyes átadáson Rovó István, az egyetem műszaki igazgatója elmondta, a 3300 négyzetméteres épület fűtésigénye az alkalmazott korszerű technológiáknak köszönhetően nem több mint két-három családi ház szükséglete.

A fűtés és a használati meleg víz jelentős részét geotermikus energia, pontosabban 100 méter mély talajszondák biztosítják, és a kisegítő gázkazánokat csak mínusz 5 fokos külső hőmérséklet alatt kell bekapcsolni. Nyáron az épület hűtését is ez a hőszivattyú biztosítja, így a hőenergia visszatáplálásával is biztosítva a rendszer hosszú távú fenntarthatóságát.

Az épület és a tetőablakok árnyékolása is, valamint a fűtés is automatikus, így csak akkor kapcsol be, ha mozgás van az épületben. A laborokban, folyósokon és termekben a fényt energiatakarékos ledvilágítás biztosítja, az ehhez szükséges villamos energia egy részét pedig az épület tetejére telepített napelemek termelik majd meg.

süti beállítások módosítása