Szegeden sajtótájékoztató keretében számoltak be a hírről, miszerint hat, a Csongrád Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő oktatási intézmény energetikai korszerűsítése kezdődött meg októberben. Az uniós támogatással megvalósuló beruházás összköltsége több mint 360 millió forint.

A hallássérült gyermekek oktatását végző, Klúg Péterről elnevezett szegedi óvodában és iskolában tartott tájékoztatón elhangzott, a hosszabb távon jelentős megtakarítást eredményező fejlesztést 138,5 millió forinttal támogatja az Európai Unió, a beruházás költségeiből mintegy 225 millió forintot pedig az önkormányzat fedez.

Az év végére befejeződő program részeként négy intézményben kicserélik a nyílászárókat, és három helyen több mint 4 ezer négyzetméternyi falfelületet szigetelnek újra. A fűtéskorszerűsítés során kondenzációs kazánokat építenek be, illetve két helyen biomassza tüzelésű, faelgázosító berendezések biztosítják majd az energiát.

Egy pusztamérgesi és egy hódmezővásárhelyi intézményben a geotermális energiát hasznosító hőszivattyúkat alkalmaznak, öt iskolában pedig a részben az épületek tetejére szerelt napkollektorok segítségével állítják elő a használati meleg vizet.

Jelentős energetikai megtakarítást eredményez a világítási rendszer korszerűsítése is, ennek részeként ezer mennyezeti lámpatestet és ezer kompakt fénycsövet szerelnek be. A beruházás évente 6548 GJ földgáz-megtakarítással jár, ami összességében 27,5 millió forinttal mérsékli az oktatási intézmények fenntartási költségét.

süti beállítások módosítása