Az Európai Unio lengyel elnöksége által szervezett második Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen ismét fő téma volt a bioüzemanyag kontra élelmiszer témakör. A szakminiszterek egyöntetű állásfoglalása, hogy bármennyire is fontos a biomasszára alapuló termelés, semmiképpen nem mehet az élelmiszer-termelés rovására.

A miniszterek a témakörön belül kiemelten foglalkoztak a legrászorultabb polgárok élelmiszer-támogatásáról. A program 1987 óta működik, és eredetileg az intervenciós készletek felhasználására alapoztak.

Azonban az árufelesleg csökkent, a Bizottság ezért arra tett javaslatot a 2014–2020- as költségvetésben, hogy a programot ezentúl ne az Agrárfejezetből, hanem a Szociális kiadásokból fedezzék. A 2012-es és 2013-as évek rendezésére azonban még nincs megoldás.

A résztvevők közül ugyanis 21 tagország támogatta, 6 ország ellenezte a segélyprogramról szóló megállapodást. Ha továbbra sem sikerül közös nevezőre jutniuk, úgy a 2012-es segélyprogram értée 113 millió euróra szűkül, míg 2013-ra pedig gyakorlatilag lenullázódik.

A lengyel elnökség kiemelten kezeli a biomassza energetikai célú hasznosítását, és saját kezdeményezésű vitát indított róla. Egyöntetű vélemény, hogy a biomasszára alapuló termelés semmiképpen sem mehet az élelmiszer-termelés rovására. Éppen ezért a jövőben kizárólag a helyi szintű, a helyi melléktermékeket hasznosító biomassza-termelést támogatják.

süti beállítások módosítása