Tovább „zöldül” a Volvo

Címkék: volvo széndioxid

2011.11.08. 10:20

Az eddig is köztudott volt, hogy az európai autógyártók között a Volvo Car Corporation, vezető szerepet vállal a széndioxid-kibocsátás csökkentésében. Ezt azonban nem csak a cég marketingesei mondják, hanem az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (European Federation for Transport and Environment, T&E) hatodik éve kiadott elemzése is alátámasztja.

Stefan Jacoby a cég elnök-vezérigazgatója szerint büszkék lehetnek az eddig elért eredményeikre a széndioxid-kibocsátás csökkentése terén. Amíg a tavalyi évben a kontinens legnagyobb autógyártói átlagosan 2–6 százalékkal csökkentették modelljeik széndioxid-kibocsátását, addig a Volvonak 9 százalékos csökkentést sikerült elérnie.

A kiemelkedő környezetvédelmi siker oka a DRIVe modellcsaládhoz tartozó üzemanyag-takarékos dízelmotorok sikeres értékesítése. A Volvo széndioxid-stratégiája azonban emellett a különböző mértékben hibrid elektromos autókat, még hatékonyabb dízel- és benzinmotorokat, valamint alternatív üzemanyagokat is magában foglalja.

Céljuk, hogy 2020-ra valamennyi értékesített autójuk széndioxid-kibocsátása átlagosan 95 g/km legyen. Úgy vélik ez a terv teljesíthető, igen nagyban függ a törvényhozástól, az ösztönzéstől, az energia elérhetőségektől, és nem utolsó sorban a vásárlói kereslettől.

De a cég terveire jelentős hatással lehet az is, hogy az Európai Unió egy új módszer bevezetését tervezi a széndioxid-kibocsátás kiszámítására Az EU-ban eladott új autók széndioxid-kibocsátása összességében több mint 3,5 százalékkal csökkent a tavalyi év során, így az Európában értékesített új autók esetében az átlagos érték jelenleg 140 g/km.

süti beállítások módosítása