A parlament mezőgazdasági bizottságának legutóbbi ülésén komoly vitákat váltott ki a külföldiek által Magyarországon gyártott bioetanol kérdése.

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára szerint nem felel meg a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített elképzeléseknek, hogy külföldi tőkebefektető társaságok „primitív rendszerekben” bioetanolt gyártsanak Magyarországon.

Ángyán úgy vélekedett, hogy miközben a kertészeti ágazatban egy hektár legalább egy embert tart el, a bioüzemeknél százhetven hektárra van ehhez szükség. Véleménye szerint óvatosan kell kezelni a bioetanol-előállítására vonatkozó törekvéseket, mert szerinte Magyarországon elsősorban élelmiszereket kellene termelni.

Az uniós előírások alapján Magyarországnak legalább 450 ezer tonna bioetanolt kell előállítania 2020-ra. Az ilyen típusú tevékenység ugyanakkor nem illeszkedik a Nemzeti Vidékstratégia célkitűzéseihez, ezért ennél több bioetanolt nálunk nem szabad előállítani.

Az államtitkár szerint nem kell beengedni azokat a külföldi tőkebefektető társaságokat, amelyek a bioetanol gyártásra spekulálnak. Megfogalmazása szerint „elég nagy baj”, hogy az Európai Unió az USA nyomására bioetanol programot fogadott el. Úgy véli, az USA ilyen módon akarja hasznosítani a piacokon eladhatatlan kukoricakészleteit.

süti beállítások módosítása