A magyar nagyvárosok közül Zalaegerszeg is jelentős lépéseket tesz a megújuló energiák hasznosítása terén. A jövőben a város tömegközlekedésében a Zalavíz Zrt. által előállított biometánt kívánják felhasználni. Az erről szóló konzorciumi szerződést már alá is írták a zalai megyeszékhelyen.

A tervek szerint már a következő évben is ilyen hajtóanyagú „zöldbuszok" közlekedhetnek a városban. Ennek egyik alapfeltétele a biometán, amely nagy mennyiségben már most is rendelkezésre áll a Zalavíz Zrt.-nél. Szakemberek szerint az új hajtóanyag környezetbarát, minimális a károsanyag kibocsátása, az autóbuszok üzemeltetése pedig lényegesen olcsóbb lesz, mint a hagyományos üzemanyaggal.

Zalaegerszegen naponta átlagosan 48 ezren veszik igénybe a helyi tömegközlekedést. A városban 36 helyi járat közlekedik, évente 1 millió 650 ezer kilométert tesznek meg. Számítások szerint ez idő alatt 1500 kilogramm kormot termelnek. Azonban ha a buszparkot lecserélik az új (CNG) technológiával működtetett járművekre, ennek századrészére csökkenhetne a szennyezőanyag kibocsátás.

A új típusú autóbuszok beszerzése viszont 25-26 százalékkal többe kerül, mint a hagyományos járműveké - darabonkénti áruk meghaladja a 90 millió forintot -, ezért a beszerzésükhöz a várossal együttműködve külső pályázati forrás igénybevételére is szükség lesz.

A Zalavíz Zrt. szeptember elején Közép-Európában egyedülálló, saját szennyvízből előállított üzemanyagot hasznosító kishaszon-gépjármű flottát helyezett üzembe. A környezetkímélőbb és gazdaságosabb üzemeltetéssel - a jelenlegi biogáz-előállítási költségek mellett - a benzinhez képest kevesebb, mint harmadáron tudják tankolni az autókat.

süti beállítások módosítása