Ötvenmilliárd forintból építene óriási bioetanol-üzemet egy amerikai-ír vállalkozás Mohácson, és a fejlesztés akár ezer munkahelyet is jelenthet a térségben. A tervezett beruházás megvalósításának határideje 2014. január 15.

A Dunántúli Napló beszámolója szerint a mohácsi önkormányzat legutóbbi ülésén jóváhagyta a település és a Pannónia Ethanol Zrt. közötti megállapodást. Ezzel elhárult az elvi akadálya annak, hogy a cég bioetanolt gyártó üzemet építsen Mohácson.

Az üzem a cég szerint Európa legnagyobb bioetanol-előállítója lesz, ha elkészül. Szekó József, Mohács polgármestere elmondta: az üzem létesítését az önkormányzat is segíti a rendelkezésére álló eszközeivel. Reményei szerint az új munkahelyek mellett évente 300 millió forintos többletbevételre tehet majd szert a város a megnövekedő iparűzési adóból.

A baranyai napilap értesülései szerint a gyár építésén háromszázötvenen dolgozhatnak, ha pedig felépült a gyár, hetvenöten találhatnak állásra az üzemben. Közvetve mintegy ezer munkahelyet jelenthet a beruházás, hiszen az alapanyag, a kukorica előállítói számára is megélhetést biztosíthat.

A Pannónia Ethanol Zrt. képviselője kiemelte, a bioüzemanyagok részarányának növelését előírja az Európai Unió, a tagállamokban 2020-ra el kell érni a húszszázalékos arányt. Ez hazánkban, napjainkban négy százalék alatt van. Jelenleg a megyében már tíz töltőállomáson – például Pécsett és Komlón – lehet E85-ös üzemanyagot (vagyis bioetanolt) vásárolni.

süti beállítások módosítása