Furcsa kontraszt amikor egy megújuló energiával foglalkozó cég a környezetszennyezés miatt kerül a híradásokba. A New York-i tőzsdén is jegyzett Jinko Solar Holdingal azonban ez történt.

A gyár ellen kínaiak százai tüntettek napokig erőszaktól sem visszariadva Kelet-Kínában. Hunghsziao település mintegy 500 lakosa kezdett tüntetni még a múlt héten a mérgező hulladék okozta károk miatt.

Idővel azonban elfajult a vállalat képviselői és a demonstrálók között a vita és a lakosok betörtek a Jinko Solar Hajning városi gyárának területére, s felborogatták az ott talált gépkocsikat, s el is vittek onnan eszközöket.

A Jinko szabálytalanul tárolta a hulladékot, aminek következtében az esővíz mérgező anyagot mosott a folyóba, s ez okozta a halak pusztulását, ez volt az elsődleges oka a helyiek haragjának. Az eset után 20 embert vettek őrizetbe, többnyire a rongálókat, de köztük volt a cég három alkalmazottja is, akik erőszakosan léptek fel az újságírókkal szemben.

A China Daily című angol nyelvű napilap úgy tudja, egy falusit, aki az interneten azt állította, hogy a faluban szokatlan mértékben megnőtt a rákos megbetegedések száma, rémhír terjesztéséért szintén előállítottak.

A gyár vezetése elnézést kért a történtekért és határozottan kiállt a környezet védelme mellett, s megígérte az okozott kár felszámolását. A helyi környezetvédelmi hivatal illetékese megállapította, a gyár hulladékkezelése április óta nem felelt meg az előírásoknak. A gyáregységet részbeni bezárásra, továbbá 470 ezer jüan, (mintegy 16 millió forint) bírság megfizetésére kötelezte.

süti beállítások módosítása