A székelyföld egyik legnagyobb beruházása kezdődhet meg jövőre Gyergyóremetén. Zöldmezős beruházással bioetanol és biogázgyárat építenek. A Technikal Trade Kft. üzemépítése révén közvetve és közvetlenül több száz ember kaphat munkát a környéken.

A befektetés hat és fél millió euróba (1,88 milliárd forintba) kerül, de ennek közel felét, mintegy hárommillió eurót vissza nem térítendő támogatás formájában a román mezőgazdasági minisztérium fizeti ki. Az erről szóló megállapodást szeptember 21-én írták alá Gyergyóremetén.

A termelés várhatóan jövő ilyenkor, 2012 őszén, de legkésőbb 2013 tavaszán indulhatna, ez nagyban függ a létesítmény kivitelezési munkálataitól és az építkezést befolyásoló időjárástól.

A tervek szerint az üzem alkalmas lesz burgonya, cukorrépa, gabonafélék és kukorica feldolgozására is. A vidéken megtermelt mezőgazdasági terményekből előállított bioetanolt az értékesítők révén Romániában és az uniós piacon egyaránt forgalmazzák majd.

Gyergyóremete, Hargita megye egyik nagy községe, a Gyergyói-medence északkeleti részén fekszik, a Görgény hegység vulkáni vonulatának aljában, átlag 750 m tengerszint feletti magasságban. A község területe 10 600 hektár, amelyből belterület 462 hektár.

Gyergyóremete viszonylag késői település Székelyföldön. Ennek ellenére a térség egy hagyományőrző központja. A hagyományok őrzése szorosan összefonódik az új keresésével, mindennapjaikba való beépítésével.

süti beállítások módosítása