Miközben mindenki az internet térhódításáról beszél a nyomtatott sajtóval szemben, van egy olyan megközelítés, amelyben a nyomtatott újságok – egy része - veri az elektronikus világhálót.

A New Orleans-ban található Tulane Egyetem kutatói felfedeztek egy TU-103 névre keresztelt új Clostridium baktériumtörzset. Az új törzs képes a cellulózt közvetlenül butanollá szintetizálni, így akár használt újságpapírból is előállítható lenne bioüzemanyag. Az első próbákat a Times Picayune New Orleans korábbi számaival kísérletezték ki.

David Mullin a tanszék Sejt- és Molekuláris Biológiai posztdoktori ösztöndíjasa szerint ez a felfedezés csökkentheti a költségeket a bioüzemanyag termelés terén. Amellett, hogy az így előállított bio-butanol üzemanyag olcsóbb is lenne, drámai mértékben csökkentené a szén- dioxid-kibocsátást is.

A butanolnak számos előnye van a jelenleg is ismert etanollal szemben. Használatához nem kell semmiféle átalakítást végezni az motorokban, kevésbé korrozív, a meglévő vezetékekben szállítható és magasabb az energiatartalma, ezáltal hosszabb utat tehetünk meg vele.

A cellulóz az egyik leggyakoribb szerves anyag a földön, minden növényben megtalálható, így nem csoda, hogy sokak álma a bioüzemanyag alapanyagként való felhasználása. Jelenleg a TU-103 az egyetlen ismert biobutanol-termelő clostridialis törzs, amely képes növekedni.

A bioüzemanyagok egyre szélesebb elterjedése egyébként az autók károsanyag-kibocsátásra is jótékony hatással lehet, hiszen ezek tisztábban égnek el, mint a hagyományos értelemben vett üzemanyagok. Ennek köszönhetően az sem kizárt, hogy akár még az elektromos hajtáslánccal felszerelt modellek térnyerését is visszaszorítják a jövőben.

süti beállítások módosítása