A National Geographic a tavalyi Szelektív nap után, szeptember második szombatján Ökonap elnevezéssel tartott családi rendezvényt a Millenárison. Az eseményen többek között mindenki megmérhette a saját ökolábnyomát – vagyis azt, hogy jelenlegi életmódjával mennyit használ fel a Föld véges erőforrásaiból.

A családi nap mottója „Hogyan csökkenthetjük a Föld terheit?” volt, amivel arra próbáltak rávilágítani, hogy miként tehetnénk életünket környezettudatosabbá. Az érdeklődők számos tippet kaptak az étkezés, a háztartás, a közlekedés és az energia területéről is, melyek segítségével változtathatnak életmódjukon.

A rendezvényen - többek között - a MOL-nak is volt egy sátra, ahol a májusban indult „Kisütöttük: Ide Vele!” akciójukat népszerűsítették, melynek keretén belül a cég benzinkútjainál az összegyűjtött, használt háztartási sütőolajat lehet leadni, a cég pedig gondoskodik a leadott olaj környezetbarát újrafelhasználásáról.

Rengetegen voltak kíváncsiak az egész napos, változatos és érdekes programokra. A külön megtartott szakmai konferenciánkkal kapcsolatban pedig többen érdeklődtek, hogy civilként miként van lehetőségük meghallgatni az előadásokat, mint például az ökoenergiáról szóló beszélgetést.

Azzal ugyanis mindenki tisztában van, hogy energia nélkül nincs semmi. Hosszú ideig ragozhatnánk az energia jelentőségét, mindenhatóságát, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az energia előállítása, vagy inkább „befogása” és „felszabadítása” gyakran komoly áldozatokkal jár – mégpedig a környezet számára. Sokak szerint erre lehet megoldás az ÖKO-energia.

Az ökoprogramok mellett számos kísérlet és játék várta a kisebbeket, míg a nagyobbak környezetismereti tudásukat tehették próbára.

süti beállítások módosítása