Mire lehet jó a panda ürüléke?

Címkék: panda biomassza

2011.09.12. 10:18

Itt egy újabb érv amellett, hogy a világ egyik legkedvesebbnek tartott állatát, a pandát miért is kell megmenteni a kihalástól. Az Amerikai Kémiai Társaság legújabb kutatásának eredményeként ugyanis a pusztulás szélén álló pandák ürülékét is lehetne hasznosítani.

Kutatásaik alapján megállapították, hogy az állatok ürülékében lévő baktériumok hatékonyan bontják le a nyers növényi anyagokat, ezt a tulajdonságukat érdemes lehet hasznosítani a biomasszából tör énő tüzelőanyag-gyártás során.

A fűben, növényi szárban és faforgácsban lévő lignocellulóz lebontása nehéz, azonban a pandák ürülékéből elkülönített baktériumok megkönnyítenék ezt a folyamatot. Az állatok emésztőrendszerében található mikroorganizmusok ugyanis sikeresen bontják le a növényi cellulózt.

A vadon élő pandák étrendjében 99 százalékot tesz ki a bambusz, melyből naponta - levéllel, szárral, hajtással együtt - akár tíz-tizenöt kilót is megesznek. A memphisi állatkertben - hímtől és nősténytől egyaránt - összegyűjtött minták alapján többféle baktériumfajt is sikerült azonosítani, amelyek képesek lebontani a fát.

A kutatók becslése alapján a panda bélbaktériumai enzimjeik segítségével a növényi biomassza akár 95 százalékát is képesek egyszerű cukorrá lebontani. Ezeknek a baktériumoknak a felhasználása pedig a bioüzemanyagok eddiginél gyorsabb, tisztább és olcsóbb előállításához vezethet.

süti beállítások módosítása