A C-14 kifejezésről a szakértők többségének a régészet ugrik be,mivel ez a fajta kormeghatározás a szén 14-es izotópja által eddig e tudományág jellegzetes módszere volt. Holland tudósok kutatásainak köszönhetően, ezentúl azonban az energiatermelésben is felhasználhatóvá válik majd.

A kutatók havonta gázmintát vesznek le a hulladékból energiát előállító angol központok (EfW – Energy from Waste) kéményeiből. Ezek a központok többnyire biomassza-hulladékot – például fát és szerves anyagot tartalmazó szemetet -, és fűtőszenet kevernek.

A C-14 segítségével azonban pontosan felmérhetik a fosszilis fűtőanyagokból, illetve a biomasszából származó szénvegyületek mennyiségét, mivel a második sokkal több 14-es szénizotópot tartalmaz.

Eddig az iparág komoly akadályát jelentette, hogy korunk egyik legfontosabb kérdésében, a megújuló energiák területén az EfW erőművek megújuló energiájának hányadát nem tudták meghatározni.

A meghatározás hiányában ezek a központok nem kaphatták meg a zöld energiát termelőknek járó igazolást. Hollandiában és Belgiumban azonban a módszer már működik, így néhány hónapon belül ez a szigetországban is bevezetésre kerülhet.

süti beállítások módosítása