Az Amerikai Egyesült Államok eddig is számos lépést tett a bioüzemanyag felhasználás területén. Ennek legújabb jeleként egy 510 millió dolláros, a bioüzemanyagok következő generációjának előállítását ösztönző program beindítását jelentette be.

Brazíliával kapcsolatban az elmúlt időben leginkább arról lehetett olvasni, hogy egyre nagyobb területeket pusztít el őserdőiből és a helyükre ültetett cukornádból bioetanolt állít elő. Sokan úgy vélték, a brazilok az egyik felelősei a világon egyre inkább eluralkodó élelmiszer válságnak.

Mostanra úgy tűnik, fordul a kocka. A tavaszi nagy tervekkel ellentétben jelentősen visszaesett az etanoltermelés Brazíliában. A déli országrészben – ahol a legtöbb cukornádültetvény található - az áprilistól augusztusig terjedő időben 19 millió liter helyett csak 12 millió liter etanolt állítottak elő.

A visszaesés legfőbb oka, hogy az adott időszakban jelentősen csökkentek az olajárak, míg a cukor világpiaci ára viszont jelentősen nőtt. Ennek köszönhetően a termelők így újra a cukorgyáraknak adják el a terményt a magasabb profit reményében.

Nem elhanyagolható tény ugyanakkor az sem, hogy a termelők kevés pénzből akartak hamar meggazdagodni. Ennek köszönhetően kevés pénzt fektettek a művelés közben a cukornád-ültetvényekbe, így a talaj viszonylag nagy területeken kiszáradt és elsivatagosodott, így a kedvezőtlen időjárás, és az elöregedett cukornád-ültetvényeken az elmaradt újratelepítések miatt nagymértékben visszaestek a terméshozamok.

süti beállítások módosítása