A bioüzemenyag és a békák

Címkék: usa széndioxid

2011.08.12. 10:03

Azt már a legelején szögezzük le, a cím nem egy mesére utal. A világ számos országában dolgoznak azon, miként lehetne a legolcsóbban bioüzemanyagot előállítani. Természetesen ebben a kutatásban élen jár az Egyesült Államok.

A Cincinnati Egyetem mérnökei kutatásaik során egy olyan új módszert dolgoztak ki, amely elkülöníti a levegőben lévő szén-dioxidot, eltávolítja, majd bioüzemanyag termelő panelekbe konvertálja.

A kutatók egy speciális békaenzimből létrejött hab segítségével olyan mesterséges fotoszintetizáló anyagot hoztak létre, ami a napfény erejével a szén-dioxidot oxigénné és cukorrá bontja le. Tanulmányaik alapján, az így keletkezett cukor - termőföldek vagy növények felhasználása nélkül - felhasználható lesz etanol vagy bioüzemanyag előállítására.

A kutatást vezető tudósok, David Wendell és Jacob Todd tanulmánya alapján, a hab növényi-, bakteriális-, gomba- illetve békából kivont enzimek segítségével cukrot hoz létre napfény és szén-dioxid jelenlétében.

Mint elmondták, azért a habra esett a választás, mert az hatékonyan képes elraktározni különböző enzimeket levegővel és fénnyel átitatva is. Az inspirációt a Tungara nevű fél- trópusi békafaj adta, amely hosszú életű habmezőket termel fejlődő ebihalai számára.

A habnak az élő szervezetekkel ellentétben nem kell energiát fordítania az életfenntartási vagy szaporodási funkciókra. Ennek köszönhetően nagyobb arányú energia-átalakítást figyelhettek meg nála, mint a természetes fotoszintézisnél, mindazon túl, hogy csökkenti a szén-dioxid kibocsátást és még csak a megművelhető területeket nagysága sem lesz kisebb.

süti beállítások módosítása