A MOL májusban hirdette meg a „Kisütöttük: ide vele!” elnevezésű akcióját, melynek keretében a cég 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat a használt háztartási sütőolaj begyűjtésére, hogy azt átalakítva bioüzemanyagot állítson elő. Az elmúlt időszakban így több mint 9 tonna használt sütőolaj gyűlt össze.

A kampány sikerét jelzi, hogy a közeljövőben további 50 kúttal fog bővülni a használt sütőolajat átvevő töltőállomások listája. Az összegyűjtött olajat a Rossi Biofuel komáromi üzemébe szállítják, ahol a használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő, amelyet aztán biokomponensként kevernek a Mol finomítóiban a dízel üzemanyagokba.

A Mol és a Rossi Beteiligungs GmbH együttműködése nem újdonság, hiszen már 2006-ban döntöttek a komáromi biodízelüzem építéséről. Tették mindezt annak érdekében, hogy a Magyarországon gyártott gázolaj megfeleljen a megújuló energia EU direktívának.

Az évi 150 ezer tonna biodízel előállítására képes üzem, 35 millió eurós beruházás eredményeként mintegy kilenc hónap alatt, 2007 decemberében került átadásra. A 46 főt foglalkoztató üzem a régió egyik legjelentősebb ilyen profilú gyárai közé tartozik.

Az üzem évente körülbelül 150 ezer tonna repce-, szója-, napraforgó- és használt sütőolajat, valamint 18 ezer tonna metanolt dolgoz föl. A Rossi Biofuels Zrt. gyára által előállított biodízel komponenst a Mol-csoport hazai, szlovákiai és olaszországi finomítóiban keverik be a fosszilis gázolajba.

süti beállítások módosítása