Az idei év legnagyobb természeti katasztrófája Japánban volt. A földrengések és szökőárak következtében a szó valódi és átvitt értelmében is összeomlott a fukusimai atomerőmű.

A Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL) globális energiaipari jelentése szerint az ilyen jellegű természeti katasztrófák kihatnak a biztonságra, amik jelentős szigorításokat igényelnek. Ezen szigorítások miatt azonban az öregebb atomerőművek bezárhatnak - közölte a könyvvizsgáló és tanácsadó társaság.

A tanulmány második éve jelenik meg, és egyéves előrejelzést mutat. A DTTL véleménye szerint a következő évben a kereslet emelkedik, így a fokozott biztonság keretei közt kell a kínálatot megteremteni.

A cég tíz pontos listát készített a következő év kihívásaival kapcsolatban. Ezek közül kiemelkednek a megújuló energiák. A két legdinamikusabban növekvő terület továbbra is napenergia és a szélenergia, míg a vízenergia reneszánszát éli, különösen Európában.

De a jövőben az együttes energiafejlesztők (földgáz-szélenergia, földgáz-napenergia) is nagy jelentőséggel bírhatnak hibrid-erőművekben. Idén az első negyedévében az Egyesült Államokban 96 új projekt indult az alternatív energetikai beruházások terén. Ezzel ők voltak a legaktívabbak, megelőzve Angliát, (29), Kínát (20) és Németországot (18).

süti beállítások módosítása