A parlament az elmúlt héten – éjszakába nyúló ülésen - szavazással döntött az úgynevezett T/3414. számú törvényjavaslattal kapcsolatban. Ennek értelmében nettó 40 Ft/liter jövedéki adót szavazott meg az E85 bioüzemanyagnak. Áfával együtt ez literenként 50 forintot jelent az eddigi adómentességgel szemben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a két legnagyobb párt itt is más-más állásponton volt. Ennek megfelelően még a zárószavazás előtt két módosító javaslat érkezett a témával kapcsolatban.

Simon László (Fidesz) javaslata szerint 26 forinttal növelték volna a bioetanol adóját, Gőgös Zoltán (MSZP) azonban amellett érvelt, az adókedvezmény csökkentése maradjon meg az eredeti, Matolcsy György által júniusban benyújtott 12 forintos javaslat. Ezeket a módosításokat azonban az Alkotmányügyi Bizottság nem támogatta.

A Magyar Bioetanol Szövetség szerint a döntés ellehetetleníti a magyarországi bioetanol-gyártást és forgalmazást. A szövetség közleménye szerint a legnagyobb bioetanol-tartalmú üzemanyag, az E85-ös a jelenlegi adókedvezmény mellett átlagosan 280 forint lesz literenként, míg a 95-ös motorbenziné 370 forint.

Az alacsonyabb energiatartalom miatt a bioüzemanyagból ugyan 20 százalékkal többet kell felhasználni, de így is 10 százalék megtakarítást jelent a bioüzemanyagot használó autósoknak.

A szövetség szerint a túlzott mértékű adó elsősorban kis- és középvállalkozásokat lehetetlenítene el és közvetve mintegy 30 ezer munkahelyet érint. Emellett jelentősen nehezíti az Európai Unió által 2020-ig kitűzött 10 százalékos megújuló arány elérését az üzemanyagok forgalmazásban.

süti beállítások módosítása