Újabb magyar siker született a RES Champion (Megújuló Energiák Települések Közti Európai Bajnoksága ) versenyben. A négy „szakágban” kiírt versenyen a kistelepülések között, a 480 lakosú Nagypáli kategóriájának ezüstérmese lett.

A hivatalosan RES Chamipons League elnevezésű versenyt második alkalommal rendezték meg. A napenergia és biomassza hasznosságát népszerűsítő programban mintegy 3500 település vett részt.

A résztvevőket négy kategóriába sorolták be, így a kistelepülések (5000 lakos alatt), a közepes települések (5000-től 20 000 lakosig), a városok (20-100 000 lakosig) és a nagyvárosok (100 000 lakos felett) külön csoportokban indultak. A résztvevők összesen 1.900.000 m2 napkollektor felülettel, 3000 MW napelemes kapacitással és 1100 MW biomassza hasznosítással szálltak versenybe.

Magyarországon is van hasonló verseny, a Napkorona Bajnokság, amelynek két különdíjasa Örményes és Miskolc lett. Hazánkon kívül jelenleg Franciaországban, Lengyelországban, Csehországban, Bulgáriában és Olaszországban zajlik a Németországból eredő verseny.

A bajnokok jelölésekor minden résztvevő ország kategóriánként egy várost jelölhet, és ezek közül a települések közül a szakmai zsűri szavazatai alapján alakul ki a végső sorrend. Az idei díjazottakat július elején a prágai parlament épületében jutalmazták, így legkisebb települések között induló Zala megyei Nagypáli képviselői is ott vehették át jutalmukat.

süti beállítások módosítása