Az élet számos területén rendeznek versenyeket, de amíg a labdarúgó Bajnokok Ligája több millió embert érdekel, egy angol kisváros sajtgurító, vagy egy amerikai település feleségcipelő viadala jóval kevesebb embert hoz izgalomba.

Valószínűleg sokan nem is hallottak a Biomassza Bajnokságról, pedig még különdíjasai is vannak. Magát a Napkorona Bajnokságot az európai RES (Megújuló Erőforrások) Bajnoki Ligájának magyar fordulójaként az Energiaklub 2011-ben második alkalommal rendezte meg. Ennek keretén belül először rendezték meg a Biomassza Bajnokságot.

A Biomassza Bajnokság lényege a fenntartható módón hasznosított biomassza használatának elismerése. A verseny két különdíjasa Miskolc és Örményes lett, mind a két település példamutató beruházásaival érdemelte ki a címet.

Amíg Miskolc Magyarország második legnagyobb városa, addig a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Örményesen még 1200-an se laknak. A Szolnoktól 38 kilométerre található község a helyi általános iskolát és óvodát fűtő, helyi mezőgazdasági hulladékot felhasználó 120 kW-os biomassza kazánnal lett bajnok.

A beruházás mellett az épület hőszigetelésével és a nyílászárók cseréjével sikerült a közintézmények fűtési költségeit a felére csökkenteni. A település azonban továbbra is jelentős hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, legújabb programjában is komoly szerep jut a környezettudatos életmódnak és a megújuló energiák felhasználásának.

A későbbiekben az önkormányzat épületét és a Művelődési házat is szeretnék pellet tüzelésű kazánokkal üzemeltetni, míg az iskola villamos energia ellátását napelemek segítségével biztosítani.

süti beállítások módosítása